Mijn hond trekt aan de lijn!

Hoe leer ik trekken aan de riem af?

Zo dat valt tegen, je hond sleurt je over straat en ontspannen wandelen zit er niet in. Wat is hier misgegaan en hoe ga je dit veranderen? Trekken aan de lijn heeft een oorzaak en als je die weet te achterhalen kan ook jij het gedrag van je hond veranderen. Zodat je samen fijn kunt wandelen.

Trekken of uitvallen

Wat is nu eigenlijk met verschil tussen trekken aan de lijn en uitvallen aan de riem? Het verschil zit hem echt niet in het gebruik van een lijn of riem, wat dat zijn twee dezelfde dingen. Gewoon stomweg een hulpmiddel waarmee jouw hond aan jou vastzit. Want het is bij wet verplicht om je hond aan de lijn te hebben, mits anders voorgeschreven. Dus bijvoorbeeld in je eigen tuin of in een losloopgebied mag je hond natuurlijk gewoon los.

 

Dogtalk hondenschool hondentraining hond puppy puppycursus puppytraining

Een hond die trekt aan de lijn is een hond die voor de eigenaar loopt en die de eigenaar meesleurt of waarbij de lijn zo strak staat dat de eigenaar noodgedwongen achter de hond aangaat. De hond bepaald dus waar je gaat en dit kenmerkt zich door trekken aan de lijn (gespannen lijn) en vaak een hoog tempo.

En hond die uitvalt aan de lijn is een hond die opeens een voorwaartse beweging maakt en daarbij vaak ook nog blaft. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit zijn die moment dat je de impact vaak flink in de schouder voelt.

Of de hond nu trekt of uitvalt beide is als eigenaar erg vervelend. Maar dat niet alleen ook voor de hond is er op deze manier weinig ontspannen aan.

Waarom doet je hond dit?


Er zit wel een heel groot verschil in de oorzaken tussen beide. Een hond die trekt aan de lijn kan vaak niet netjes lopen aan de lijn. Het is dus nooit goed aangeleerd! Maar het kan ook zijn dat je hond heel graag ergens naar toe wilt, bijvoorbeeld naar het losloopveldje. Of dat je hond ergens graag van weg wilt, bijvoorbeeld weg van de spannende vrachtwagen op straat. In alle gevallen is je aanpak anders.

Een hond die uitvalt aan de riem, al dan niet grommend en blaffend. Die reageert op een prikkel. Vaak een onaangename prikkel, de hond maakt zich groot en maakt veel lawaai. Om op deze manier controle over de situatie te krijgen. Maar het kan ook zien dat het hond juist abrupt wegvlucht van de prikkel, omdat het heel spannend is.

Welke reactie jouw hond laat zien is afhankelijk van zijn karakter, maar ook van de leerervaringen. Dit is waarom het zo belangrijk is om probleemgedrag al vroeg te voorkomen. Het is immers makkelijker iets te voorkomen dan iets op te lossen.

Hoe ga je hier mee om?


het is belangrijk je eerst af te vragen wat je hond doet?

 1. Trekt je hond aan de lijn omdat het ontspannen lopen nog niet gaat?
 2. Trekt je hond aan de lijn omdat hij ergens naar toe wil?
 3. Trekt je hond aan de lijn omdat hij ergens van weg wil?
 4. Valt je hond uit aan de lijn naar voren uit omdat er een spannende prikkel is?
 5. Valt je hond uit aan de lijn opzij of naar achteren omdat er een spannende prikkel is?
 6. Valt je hond continu uit aan de lijn, ongeacht de prikkel?

Aan de slag, verander het gedrag van je hond.


Vraag op dit punt hulp van een professional, zodat je snel resultaat ziet en je weer ontspannen over straat kan. Maar wat zeker niet minder belangrijk is: zodat je hond zich snel weer prettig voelt tijdens de wandelingen. Geen enkele hond is hetzelfde en het is daarom ook niet mogelijk een stappenplan te schrijven voor elke hond. Maar er zijn een aantal punten belangrijk:

 • Train prikkel vrij het juiste gedrag
  • Start je training op een rustige plek waar je hond niet of nauwelijks afgeleid is. Het is niet eerlijk om nieuw gedrag te leren op een plek waar je niet veilig bent. Dus ga opzoek naar een fijne trainingsplek.
 • Train op aandacht en rust
  • De basis van netjes lopen aan de lijn begint bij het hebben van aandacht en het bewaren van rust. Leer je hond in contact te blijven, rustig te blijven en beloon het juiste gedrag.
 • Bouw de prikkels rustig op
  • Als je hond het nieuw gedrag snapt op een rustige plek, pas dan ga je het gedrag trainen op een drukkere plek. Het is heel simpel, snapt je hond het gedrag op een rustige plek. Dus loopt je hond door ontspannen mee, maar op een andere plaats niet? Dan gaan we te snel! Zelf mocht je ook eerst in het ondiepe zwemmen voordat je zonder drijvertjes in het diepe bad les kreeg.

Wij helpen je graag bij de training, zodat je snel weer ontspannen over straat kunt. En wandelen weer leuk wordt!

 

Gerelateerde blogs

Trekt jouw hond aan de lijn?

Trekt jouw hond aan de lijn?

Trekt jouw hond aan de lijn? Tijd om daar iets aan te doen! Trekt jouw hond aan de lijn?Tijd om daar iets aan te doen!Trekt jouw hond bij het uitlaten vaak aan de lijn? En wordt daardoor het samen wandelen steeds minder prettig? Tijd om daar iets aan te doen, want...

Lees meer
Dibevo column: advies en zorg

Dibevo column: advies en zorg

Dibevo column Elke twee maanden schrijft Sandra Mur-Bekaert een column in het Dibevo vakblad. Hét vakblad voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche.Advies en zorg.Luisteren is goud waard....Ook al weet je binnen twee seconden het antwoord op een vraag;...

Lees meer
DutchEnglish

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website, gaat u akkoord met ons privacybeleid.  Meer info

Chat openen
1
Hulp nodig?💬
Scan de code
Hoi, DogTalk hier!🐶 Kunnen wij je helpen?