Positieve muilkorf training

Hoe je op een positieve manier een hond kunt leren wennen aan een muilkorf.

Het aanleren van een hond om een muilkorf te dragen, kan noodzakelijk of vooral handig zijn, zowel voor de veiligheid van je hond, jezelf, de omgeving of als voor de gemoedsrust van anderen.

Of het nu gaat om bezoeken aan de dierenarts, sociaal contact met andere honden of om veiligheidsredenen, het is belangrijk om je viervoeter op een positieve en geleidelijke manier aan de muilkorf te laten wennen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je dit kunt doen, met de nadruk op positieve trainingstechnieken die zowel jou als je harige vriend ten goede zullen komen.

Op het dragen van een muilkorf lijkt soms een negatief waardeoordeel te zitten. Veel mensen vinden het zielig. Maar goed aangeleerd is het dragen van een muilkorf vergelijkbaar met het dragen van een halsband of tuigje. Dat vonden veel honden in het begin ook niet fijn.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond een muilkorf moet dragen. Denk aan veiligheid (het voorkomen van bijtincidenten), maar ook voor honden die veel van straat eten en in sommige landen in het openbaar vervoer. Het is een handige vaardigheid om eigen te zijn!

Bouw je training in kleine stapjes op, maak er een spelletje van!

Stap 1: Kies de juiste muilkorf

Voordat je begint, is het essentieel om een muilkorf te kiezen die comfortabel is voor je hond. Er zijn verschillende soorten muilkorven beschikbaar, variërend van stoffen tot plastic en metaal. Kies er een die goed past bij de grootte en vorm van de snuit van je hond. Een goed passende muilkorf zal je hond zich comfortabeler laten voelen tijdens het leerproces.

Voor de meeste honden is het geen succes om de muilkorven in de winkel te passen. Dus vraag of je er een paar mee kunt nemen of bestel een aantal verschillende maten. Je kan ook altijd advies vragen voor het juiste model en maat bij de hondenschool of in de winkel.

Stap 2: Bedenk een passend commando voor het opdoen van de korf.

Hoe beter herkenbaar een actie voor de hond is, hoe makkelijker de actie is. En je kunt de hond eenvoudiger aansturen als het gewenste gedrag kunt vragen.

Je kan elk woord gebruiken, de keuze is aan jou. Je kan bv kiezen voor “korf” , “op je neus” , “Punthoofd” of wat dacht je van “feestneus”? Heel eerlijk het woord dat je gebruikt maakt voor de hond niets uit. Maar het is voor ons vaak een stuk prettiger om een leuk-grappig woord te gebruiken. Zo gaat de vaak onbewuste lading (voor de eigenaar) van het dragen van de korf al wat weg.

Stap 3: Positieve associatie opbouwen

Begin met het laten wennen van je hond aan de muilkorf zonder daadwerkelijk de korf op te doen. Houdt de muilkorf in de buurt van de hond. Laat hem eraan ruiken en beloon hem met een traktatie of lovende woorden telkens wanneer hij nieuwsgierig of positief reageert op de muilkorf. Zo ontstaat er een positieve associatie. (de hond zal de muilkorf aan iets leuks/lekkers gaan koppelen)

Stap 3: Langzaam introduceren

Nadat je hond gewend is geraakt aan de aanwezigheid van de muilkorf, kun je beginnen met het voorzichtig aanraken van zijn snuit met de muilkorf. Houd de sessies kort en positief. Beloon hem rijkelijk voor elke ontspannen reactie. Herhaal deze stap gedurende meerdere sessies totdat je hond zich op zijn gemak voelt bij het aanraken van zijn snuit met de muilkorf.

Stap 4: Het stapsgewijze proces van aandoen

Als de hond geïnteresseerd is in de korf gaan we het aanraken opbouwen.

We beginnen dus met snuffelen aan de korf, dat levert een beloning op. Na een aantal herhalingen ga je iets langer wachten en beloon je alleen nog als de hond de korf echt aanraakt met de neus. Zet ook dat gedrag weer vast met een beloning en enthousiaste aanmoediging. Je mag hier in het begin best een beetje bij helpen, door rustig de korf over de neus te schuiven. (Kleine stapjes en rustig aan)

Langzaamaan gaan we de beloning steeds een beetje uitstellen. Dus we willen dat de hond de neus steeds iets langer in de korf houdt. (Nog niet vastdoen).

Nu is het tijd om de muilkorf daadwerkelijk op de snuit van je hond te plaatsen. Doe dit stap voor stap, waarbij je de korf eerst kort vastmaakt en dan geleidelijk de draagtijd verlengt. Blijf positieve versterking gebruiken tijdens het hele proces, met beloningen en lof om je hond gerust te stellen en te belonen voor zijn geduld.

Als dit goed gaat ga je de korf op een kleine afstand van de hond houden, en wacht je totdat de hond zelf zijn neus in de korf komt steken. Maak hier een uitdagend spelletje van. De muilkorf wordt een soort target, de hond vindt het maar wat gaaf om deze aan te raken. En dit levert steeds iets op! Iets lekkers en een stem beloning. Vergeet niet je gekozen commando-woord te gebruiken als de hond de korf aanraakt of de neus erin steekt.

Stap 5: Langer de snuit in de muilkorf houden en de bandjes vastdoen.

Je bent al een heel eind, je hond wordt blij van het zien van de muilkorf en heeft door dat dit iets oplevert. Nu ga je je beloning uit stellen, dus de hond moet de snuit steeds iets langer in de korf houden voordat je beloont. Als je hond dit ongeveer 10 seconden kan ga je ook rustig het bandje dichtdoen.

Je kunt nu door het gaatje van de muilkorf belonen en pas dan doe je deze weer los. Ook deze tijd ga je rustig uitbreiden en misschien kan je ook al wat loop- of aandacht oefeningen met je hond doen terwijl deze de korf op heeft. Pas als dit ontspannen gaat, kan je de korf op straat gebruiken. En vergeet op straat natuurlijk niet de hond te belonen. Want ook daar is het dragen van de korf superknap. Maak er een feestje van!

Wij vinden het zelf fijn om met een pasta te belonen als de hond de muilkorf draagt, dit gaat vaak wat sneller en makkelijker dan met brokjes.

Stap 6: Afleiding en beloning

Terwijl je hond de muilkorf draagt, introduceer je afleidingen die normaal gesproken spanning kunnen veroorzaken, zoals geluiden of bewegingen die hij als ongemakkelijk kan ervaren. Gebruik deze afleidingen als kansen om positieve ervaringen op te bouwen. Beloon hem wanneer hij kalm blijft en positief reageert, om het dragen van de muilkorf in verschillende situaties te versterken.

Stap 6: Regelmatige oefening

Om ervoor te zorgen dat je hond comfortabel blijft met de muilkorf, oefen je regelmatig en houd je de positieve associaties levendig. Blijf belonen en prijzen, zelfs nadat je hond gewend is geraakt aan het dragen van de muilkorf. Dit zal helpen om een positieve houding tegenover de muilkorf te behouden.

In het begin van het aanleerproces is het slim hier dagelijks minimaal 1 x een minuut of 5-10 aan te besteden. Heb je meer tijd, pak dan 2-3 korte trainingssessies. En rond deze altijd succesvol (voor je hond af).

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn de muilkorf direct om te doen. Dit heeft niet de voorkeur, maar soms is dit niet anders. Overleg dan met een ervaren trainer of gedragstherapeut hoe dit te doen. En pak daarnaast de training op.

We krijgen vaak de vraag of het dragen van een snuitje niet voldoende is. Als we het bijten willen voorkomen is het dragen van een muilkorf echt noodzakelijk. Snuitjes gebruiken we alleen voor kortdurende gebruik, bijvoorbeeld bij de dierenarts. De honden kunnen lastiger ademhalen, hijgen, eten, drinken en overgeven met het snuitje op. Dus kies voor alle gelegenheden anders dan een kort dierenartsbezoek of bij een gewonde hond altijd voor een korf i.p.v. een snuitje.

Het aanleren van je hond om een muilkorf te dragen is een stapsgewijs proces dat geduld, positieve training en consistentie vereist. Door gebruik te maken van positieve associaties, beloningen en geleidelijke blootstelling aan de muilkorf, kun je ervoor zorgen dat je hond zich comfortabel en zelfverzekerd voelt terwijl hij deze belangrijke vaardigheid ontwikkelt. Het resultaat zal niet alleen een beter beheersbare en veilige interactie met je hond zijn, maar ook een hechtere band tussen jou en je trouwe metgezel.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van training voor jouw hond? Neem dan een kijkje bij onze hondenschool.


Onze hondenschool is goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, de Ronde Venen,Hoofddorp, Abcoude, Badhoevedorp, Haarlem en omgeving. Ook komen we aan huis voor privétrainingen of gedragsconsulten.

 

 

 

Hond op hondenschool bij Amsterdam

Heb je vragen of wil je reageren op deze blog? Stuur ons een mail via info@dogtalk.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website, gaat u akkoord met ons privacybeleid.  Meer info

Chat openen
1
Hulp nodig?💬
Scan de code
Hoi, DogTalk hier!🐶 Kunnen wij je helpen?