Hoe leer ik mijn hond alleen (thuis) zijn?

Hoe leer ik mijn hond alleen (thuis) zijn?

Wanneer spreken we van verlatingsangst?

Niet alleen thuis kunnen zijn is een groot probleem, veel honden hebben hier last van. Dat is ook niet zo gek, de hond is een groepsdier en is graag bij je.

Toch zullen we onze honden af en toe alleen moeten laten. We kunnen ze het vertrouwen geven dat we weer terugkomen, maar dit vraagt wel aandacht.

Dogtalk hondenschool hondentraining hond puppy puppycursus puppytraining

Hoe herken je verlatingsangst?

Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten. De meest voorkomende, of in ieder geval de meest gemelde manier is continu blaffen en huilen. Al snel word je door de buren op het storende gedrag van je hond gewezen. Maar er zijn ook heel veel honden die stil lijden als we er niet zijn. Denk aan honden die slopen, hijgen, onzindelijk zijn, drentelen, zichzelf beschadigen of niet slapen. Het is handig je hond te filmen tijdens je afwezigheid zodat je het gedrag van je hond kunt observeren samen met een professional.

Honden met verlatingsangst eten vaak hun voer of lekkere snackje niet op tijdens jouw aanwezigheid, dit kan een duidelijk signaal zijn.

 

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Niet elke hond heeft verlatingsangst en ook niet elke hond ontwikkeld dit. Maar sommige wel. We zien grote verschillen tussen de rassen onderling, een veehoeder vertoont dit gedrag aanzienlijk minder vaak dan een gezelschapshond. Maar ook het ras is geen garantie. Angst om alleen te zijn kan zich ontwikkelen, door een vervelende ervaring. Of je hond heeft stomweg nog niet geleerd om alleen te blijven. Basisvoorwaarden om alleen te kunnen zijn is een stukje zelfstandigheid, vertrouwen en veiligheid.

 

In de meest ideale situatie slaapt je hond rustig als jij weg bent om je daarna als je thuiskomt enthousiast te begroeten. Je hond heeft deze slaap ook nodig. Een volwassen hond heeft 12-16 uur slaap nodig per dag en een jonge hond 16-18 uur. Pups laten we bij voorkeur 18-20 uur per dag slapen. Op het moment dat jij er niet bent zou het fijn zijn als je hond gewoon rustig slaapt. Maar helaas is dit vaak anders!

Hoe leer ik mijn hond alleen zijn?

Leren alleen zijn moeten we dus oefenen. Maar eerst willen we zeker weten of onze hond gewend is aan zijn huis/slaapplek. Dit kan soms wel tot 6 weken duren. Het is belangrijk je trainen af te stemmen op jouw hond en jullie situatie. Het kan daarom waardevol zijn om de hulp van een professional te vragen.

 

  1. Zorg dat je hond ontspannen is en blijft, ga dus niet te snel!
  2. Leer je hond eerst even alleen te blijven in een andere ruimte dan jij. Zo leert je hond ook niet continu achter je aan te lopen.
  3. Geef je hond iets te doen als je even wegloopt. Geef bijvoorbeeld iets te knagen of een Kong zodat je hond een positieve ervaring opdoet als je even wegloopt.
  4. Als je daadwerkelijk het huis gaat verlaten geef je hond een duidelijk “zo terug” signaal. Dit geeft extra voorspelbaarheid, en dat vinden honden erg fijn.
  5. Bouw het heel rustig op, in het begin met een aantal minuten. Blijf niet langer weg dan dat je hond op dat moment aankan.
  6. Als je hond blaft of piept op het moment dat je thuiskomt, wacht dan heel ven totdat je hond stil is. Beloon niet te uitbundig bij binnenkomst, probeer de energie laag te houden.
  7. Straf je hond nooit!

 

Het kan heel goed zijn dat deze stapjes bij jouw hond niet werken of dat je het gevoel hebt dat je alles al geprobeerd hebt. Dat is het moment om ons mee te laten kijken, zodat je ook jouw hond met een gerust hart alleen kunt laten. Bekijk hier ons aanbod.

Gerelateerde blogs

Trekt jouw hond aan de lijn?

Trekt jouw hond aan de lijn?

Trekt jouw hond aan de lijn? Tijd om daar iets aan te doen! Trekt jouw hond aan de lijn?Tijd om daar iets aan te doen!Trekt jouw hond bij het uitlaten vaak aan de lijn? En wordt daardoor het samen wandelen steeds minder prettig? Tijd om daar iets aan te doen, want...

Lees meer
Dibevo column: advies en zorg

Dibevo column: advies en zorg

Dibevo column Elke twee maanden schrijft Sandra Mur-Bekaert een column in het Dibevo vakblad. Hét vakblad voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche.Advies en zorg.Luisteren is goud waard....Ook al weet je binnen twee seconden het antwoord op een vraag;...

Lees meer
DutchEnglish

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website, gaat u akkoord met ons privacybeleid.  Meer info

Chat openen
1
Hulp nodig?💬
Scan de code
Hoi, DogTalk hier!🐶 Kunnen wij je helpen?