Hoe voed ik mijn hond goed op?

Je hond trainen, ook jij kunt het!

Hoe voed ik mijn hond goed op?

Je hond trainen, ook jij kunt het!

Je bent de trotse eigenaar van een speelse pup, leuke jonge hond of een knappe senior. Maar toch loop je tegen wat uitdagingen aan, want hoe doe je dat nu eigenlijk: een hond opvoeden? Wat is goed en wat niet? En hoe kan het toch dat iedereen om je heen zich met de opvoeding denkt te moeten bemoeien? Wij snappen deze frustratie en helpen je graag om ook jouw hond de best mogelijke start te geven.

Dogtalk hondenschool hondentraining hond puppy puppycursus puppytraining

Leer je hond begrijpen


Er zit nogal een verschil in de opvoeding van een jonge pup en de training van een volwassen hond. Maar een aantal dingen zijn te vergelijken. Je zal samen met je nieuwe huisgenoot een manier moeten vinden om van het samenleven een feestje te maken! Maar je begrijpt elkaar op dit moment nog niet zo heel goed.

Er zijn een aantal dingen belangrijk:

  1. Veiligheid
  2. Rust & regelmaat
  3. Huisregels en omgangsregels
  4. Training & begeleiding

Elke hond is uniek

Neem de volgende punten rustig door en houd daarbij in je achterhoofd dat geen enkel gezin hetzelfde is. Maar ook geen enkele hond hetzelfde is. Vergelijk het maar eens met vroeger: jij had waarschijnlijke hele andere eigenschappen dan je broertje of zus en je ouders hebben een manier gevonden om jullie allemaal te begeleiden op een manier die bij jullie past. Of je kunt je vast nog wel herinneren dat bij je schoolvriendjes in huis hele andere regels golden dan bij jou thuis, en toch werkten ze allemaal prima. Gewoon omdat niemand hetzelfde is! En dat geldt ook voor jouw hond.

Veiligheid


Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar je wilt dat jouw hond zich veilig voelt in zijn of haar nieuwe woonomgeving. Dat zit hem in hele eenvoudige dingen.

  • Heeft je hond een eigen slaapplaats en is het daar ook rustig?
  • Staat het eten en drinken van je hond op een vaste plek en heeft je hond daar ook de ruimte om op z’n gemak eten en drinken?
  • Vertrouwt jouw hond je al, of moet dit nog groeien? Het kan soms wel tot een week of 6 duren voordat een hond echt gesetteld is.
  • Begeleid jij de hond op spannende of lastige momenten?
  • Draagt jouw hond een goed passend tuig of halsband, gebruik je een stevige lijn en zijn alle speeltjes veilig om mee te spelen?

    Rust & regelmaat


    Jah het zijn soms net kinderen! Veel honden doen het goed bij rust en regelmaat. Zorg dat je hond voldoende slaapt. Een puppy slaapt 18-20 uur per dag en een volwassen hond vaak wel 16-18 uur. Is de slaap ook van goede kwaliteit, komt je hond echt tot rust?

    Heb je een dagschema, dat kan in het begin echt handig zijn. Zeker als je kinderen hebt. Zodat de hond voldoende rust krijgt. En een schema is een uitkomst bij de zindelijkheid training.

 

In het begin is het fijn je hond zoveel mogelijk regelmaat te geven, zodat je hond snel went aan de dagelijkse routine. En dat kan in het begin dus ook betekenen dat je samen bijvoorbeeld steeds dezelfde plekjes opzoekt, in plaats van direct de hele buurt ontdekken. Maar dat is een beetje afhankelijk van het karakter van je hond. Natuurlijk kun je later de regelmaat wat loslaten. Tenslotte is de ene hond de andere niet!

Huisregels en omgangsregels


Jij en je hond spreken een hele andere taal en eigenlijk hebben jullie ook hele andere behoeftes. Het zou mooi zijn als deze samenkomen. Daarom is het fijn om de huisregels en omgangsregels aan te leren, zodat je hond weet wat er van hem verwacht wordt. Voorspelbaarheid daar houden honden van. En je maakt ze helemaal gelukkig als je de situatie ook een beetje kunnen beïnvloeden.

Sta stil bij hele simpele dingen zoals:

  • Hoe ziet de uitlaatroutine eruit?
  • Waar mag de hond wel of niet komen in huis?
  • Hoe wil je dat de hond omgaat met bezoek of mensen op straat?

Als jij duidelijk hebt hoe je wil dat dit loopt, pas dan kun je het je hond aanleren.

Training & begeleiding


We kunnen een hond heel erg veel leren. Training zou daarom een verplicht nummer moeten zijn. Als je de best mogelijke baas voor je hond wilt zijn, zorg dat dat je de beste begeleiding krijgt. Wij helpen jou om de hond-leiding voor jouw hond te maken. Want elke hond en elk gezin is anders.

Je kunt je hond pas trainen en begeleiden als je weet wat je van de hond verwacht. Met andere woorden: wat wil je de hond leren? Als je dat weet kan je concreet aan de slag! Trainen is niet zo heel lastig als je weet wat je doet. Als je gedrag beloont neemt het toe, als je gedrag corrigeert neemt het af en als je gedrag negeert dooft het uit. Maar het mooiste is nog dat je probleemgedrag ook kunt voorkomen. 

Over de auteur: BSc. Sandra Mur-Bekaert is kynologisch gedragstherapeut en ervaren instructeur. Zij vindt niets leuker dan samen met jullie de hond de best mogelijke start te geven! Ze doet dat altijd op basis van aandacht, vertrouwen en samenwerking. Want jullie hond  is een maatje voor het leven. Wil je meer weten of iets aan haar vragen? Mail dan naar: info@dogtalk.nl

Wil jij het beste voor jouw hond? Samen maken we van jouw hond een toffe hond! Bij Dogtalk bieden we verschillende mogelijkheden en stemmen we deze af op jouw behoeften. Want elke hond is anders, maar ook elk gezin én elke eigenaar is anders. Bekijk hier het aanbod.

Gerelateerde blogs

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op de website, gaat u akkoord met ons privacybeleid.  Meer info

Chat openen
1
Hulp nodig?💬
Scan de code
Hoi, DogTalk hier!🐶 Kunnen wij je helpen?